Acnebehandeling: samen pukkels en puistjes tegengaan

Jongens en meiden, vrouwen en mannen; iedereen kan last hebben van acne. Goed om te weten, maar hoe komt u ervan af? En hoe voorkomt u ontsierende ontstekingen en littekens? Dit vraagt om een combinatie van snel ingrijpen, een passende behandeling bij een specialiste en de juiste voeding en zorg thuis. Samen brengen we uw huid weer in balans.

Wat is acne?

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het is een ontsteking in de talgklieren in uw huid. De meeste talgklieren zitten in uw gezicht, nek, borst, rug en bovenarmen. Deze kronkelige kanaaltjes raken makkelijk verstopt. Hierdoor ontstaan mee-eters (ook wel open comedonen of black heads). Een mee-eter herkent u aan een zwart puntje. Mee-eters kunnen veranderen in puistjes (gesloten comedonen of white heads). Deze herkent u aan een wit bobbeltje.

Welke behandeling past bij u?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Als u flinke ontstekingen hebt in uw gezicht, is andere zorg nodig dan bij enkele mee-eters. De ernst van uw acne en eventuele littekens, maar ook uw leeftijd en geslacht bepalen welke behandelingen of middelen werken. Het is in ieder geval belangrijk dat een goede diagnose wordt gesteld. Dit bepalen wij samen met u tijdens een intakegesprek. Op die manier kunnen we de behandeling goed op u afstemmen.

Wat gebeurt er tijdens de acnebehandeling?

Tijdens de acnebehandeling maakt onze huidspecialist uw huid intensief schoon. Hierbij stimuleert zij het herstel van de huid. Ook kunnen wij uw huid en eventuele littekens behandelen met microdermabrasie. Het resultaat van de behandeling is dat de acne tot rust komt en uw huidstructuur verbetert. Deze resultaten ziet u overigens meestal niet meteen. Acnebehandeling vraagt daarom iets van uw geduld.

Wat kunt u zelf doen?

Ook is het voor een goed eindresultaat noodzakelijk dat u uw huid thuis zorgvuldig verzorgt. Daarnaast kan aandacht voor uw voeding de sleutel zijn tot succes. Onze huidspecialist adviseert u graag over deze verzorging en voeding. Bij ernstige vormen van acne kunt u onze behandeling combineren met medicatie die uw huisarts of medisch specialist heeft voorgeschreven.